Škoda Praha, KB a další chtějí stavět elektrárnu v Bulharsku

27.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


SOFIA 27. června (ČTK) - Dvě zahraniční konsorcia usilují o výstavbu nové jaderné elektrárny v Bulharsku, která by měla přijít na 2,5 miliardy eur (asi 75 miliard Kč). Jedním ze zájemců je i společnost Škoda Praha spolu s finančními ústavy Citibank, UniCredito a Komerční banka. Druhým zájemcem je společnost Framatome ANP, kterou vlastní francouzská Areva. S ní o kontrakt usilují také německý Siemens a ruský Atomstrojexport.

Bulharsko začalo stavět novou jadernou elektrárnu o výkonu 2000 megawattů blízko města Belene na Dunaji. Stavba začala před více než 30 lety, ale byla zastavena. Bulhaři nyní chtějí stavbu obnovit. V rozestavěné elektrárně je již uložen reaktor o výkonu 100 megawattů, který před lety dodalo Československo.

Bulhaři chtějí před plánovaným vstupem do Evropské unie odstavit dva reaktory o výkonu 440 megawattů, protože jde o zastaralá zařízení. Výpadek by měla nahradit právě elektrárna v Belenu. Země si chce udržet pozici největšího vývozce elektřiny v jihovýchodní Evropě.

"Nyní posoudíme nabídky k účasti v soutěži a zájemci, kteří budou podmínky splňovat, budou za jeden až dva měsíce vyzváni k předložení konečných nabídek," řekla dnes mluvčí společnosti NETC Hristina Stojanová. NETC je státní podnik, který chod elektráren zajišťuje.

NETC dříve oznámil, že do 17. července sestaví užší seznam investorů a do 19. října bude přijímat závazné nabídky. Kontrakt na výstavu dvou 1000megawattových reaktorů by měl být uzavřen do konce ledna příštího roku, uvedla agentura Reuters.

Konzultantem projektu je britská společnost Parsons, která Bulharům doporučuje postavit dva nové 1000megawattové reaktory VVR-B466, anebo jeden nový a modernizovat ten, který už Bulharsko má. Jde o československý reaktor VVR-B320, který Bulhaři koupili, ale nikdy neinstalovali.

Lokalita Belene je zhruba 250 kilometrů severovýchodně od Sofie. Výstavba už v první fázi stála přes jednu miliardu dolarů, v polovině roku 1991 ale tehdejší vláda rozhodla, že výstavba bude definitivně zastavena. O její obnově rozhodla v roce 2002 až nová vláda premiéra Simeona Sakskoburggotského.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK