Pražská burza zahájila týden poklesem, oživením byl debut CME

27.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 27. června (ČTK) - Pražská burza, kde bylo možné poprvé v historii nakupovat cenné papíry majitele televize Nova Central European Media Enterprises, zahájila týden mírným oslabením. Hlavní index klesl o 0,09 procenta na 1200,7 bodu a užší index PX-D si pohoršil o 0,11 procenta na 2940,3 bodu, shrnula burza. Akcie CME oživily podprůměrnou aktivitu a staly se pátou nejobchodovanější emisí.

Celkové obchody s akciemi propadly na 2,3 miliardy korun z minulých 3,2 miliardy korun. Zhruba polovinu obchodů tvořil elektrárenský ČEZ, který se nejvíce podílel na celkovém sestupu. Jeho akcie ubraly po prodejích zahraničních investorů 1,35 procenta na 467,3 koruny. Prodeje rovněž převládaly u akcií Philip Morris či Českého Telecomu.

Akcií CME změnilo majitele za více než 124 milionů korun, což představovalo asi 5,5procentní podíl na součtu všech akciových transakcí. Makléř Pavel Hadroušek ze společnosti Fio to označil za solidní premiéru. Podle Michala Znojila z J&T Bank akcie CME nijak nezazářily, ale ani nezklamaly.

Nepřehledný byl cenový vývoj akcií CME. Výsledný kurz 1194 korun byl v porovnání se závěrečnou páteční cenou na americké burzy Nasdaq výše zhruba o desetikorunu, ranní zahajovací cena v Praze ale činila 1204 korun. Denní maximum CME bylo u 1220 korun. Nasdaq, který je mateřským trhem CME, si podle Hadrouška zřejmě udrží klíčovou roli. "Zatím to tedy vypadá, že kurzotvorným trhem bude Nasdaq," uvedl.

Pohyb akcií CME zatím nemá dopad na vývoj celého trhu, protože není součástí akciových indexů. Se zařazením se počítá od 1. července. Podle velkosti tržní kapitalizace, tedy součinu kurzu a počtu obchodovaných akcií, by měl podíl CME v PX 50 činit odhadem dvě až tři procenta.

Celkový objem obchodů: 2,536 miliardy Kč

- akcie: 2,258 miliardy Kč

- dluhopisy: 0,278 miliardy Kč

- obchodní systém: 0,808 miliardy Kč

- ostatní obchody: 1,728 miliardy Kč

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK