Rusko: Na Slovensku jsou ohroženy investice za 100 mld. Sk

27.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BRATISLAVA 27. června (zpravodaj ČTK) - Na Slovensku jsou ohroženy investice za 100 miliard slovenských korun, které by měly vytvořit 25.000 nových pracovních míst. Tvrdí to ministr hospodářství Pavol Rusko. Slovensku totiž podle něj hrozí, že kvůli nesouhlasu vlády s jeho návrhem na rozdělení mimořádných dividend z plynáren SPP nebude mít stát dostatek peněz na slíbené investiční pobídky pro projekty velkých investorů.

"Toto jsou projekty, které v celkové hodnotě představují 25.000 pracovních míst, investice 100 miliard slovenských korun a na jejich podporu by bylo potřebných 12,9 miliardy Sk," řekl dnes novinářům Rusko. V roce 2006 potřebuje země na investiční pobídky pět až 5,8 miliardy Sk.

Z prohlášení Ruska dále vyplynulo, že problém je prý s hledáním zdrojů také na podporu investice jihokorejského Hankooku, který plánuje postavit nový závod na výrobu pneumatik v Levicích.

Ministerstvo hospodářství původně počítalo s rozdělením mimořádných dividend z SPP v příštích letech za zhruba 50 miliard korun. V roce 2006 by tak vláda získala 16,8 miliardy Sk. Podle Ruskova návrhu se měla většina peněz použít na splacení státního dluhu a důchodovou reformu, na podporu investic navrhl vyčlenit čtyři miliardy korun. Další miliarda se měla použít na přípravu průmyslových parků.

Plynárenský monopol SPP, v němž vláda kontroluje 51 procent akcií, se musí do konce roku rozdělit na distribuční a přepravní část. Mimořádný výnos měl vyplynout z nového ocenění nástupnických společností. Menší část dividend měla připadnout koncernům Gaz de France a Ruhrgas, které se dělí o 49 procent SPP.

Rusko popřel, že by mimořádné dividendy způsobily zvýšení cen plynu. V případě schválení jeho materiálu by prý vláda získala dodatečné zdroje již v nejbližším období. V budoucnu by se stát musel spokojit s nižším objemem dividend ze zisku plynáren.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK