Americké akcie v pondělí mírně oslabily kvůli drahé ropě

28.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 28. června (ČTK) - Americké akcie v pondělí mírně oslabily poté, co se ceny ropy vyšplhaly na nová rekordní maxima nad 60 dolary za barel. Technologické tituly klesaly v čele se společností Apple Computer, která byla zasažena zhoršeným výhledem jednoho z konkurentů.

Dow Jonesův index 30 nejvýznamnějších titulů se snížil o 0,07 procenta na 10.290,78 bodu. Zaznamenal tak již šestý pokles za sebou. Ještě hůře si vedl index technologického trhu Nasdaq, který se propadl o 0,39 procenta na 2045,20 bodu, napsala agentura Reuters.

Cena americké lehké ropy se v pondělí kvůli vysoké poptávce a nízkým kapacitám rafinerií vyšplhala těsně pod 61 dolarů za barel. To posílilo obavy investorů z negativního dopadu vysokých nákladů na energii na spotřebitelské výdaje i firemní zisky. Největší světová veřejně obchodovatelná ropná společnost Exxon Mobil si však díky dražší ropě připsala dvě procenta.

Firma Apple a klíčoví dodavatelé součástek pro její digitální hudební přehrávač iPod naopak oslabovali poté, co konkurent Creative Technology snížil odhad tržeb. Akcie společností zasáhla rovněž zpráva o předpokládaném nárůstu konkurence ze strany mobilních telefonů se zabudovanými hudebními přehrávači.

Na devizovém trhu posílilo euro vůči dolaru i jenu, které zasáhly obavy z negativního dopadu drahé ropy na hospodářský růst. Jednotná evropská měna těžila rovněž ze zprávy o zlepšení podnikatelské důvěry v Německu.

V závěru obchodování oslabil dolar vůči euru na 1,2160 USD z 1,2099 USD v pátek večer v New Yorku. K japonskému jenu však dolar stoupl na 109,22 JPY z předchozích 109,00 JPY a euro k jenu posílilo na 132,85 ze 131,94 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK