Experimentální termonukleární reaktor bude ve Francii

28.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


MOSKVA 28. června (ČTK) - Francie zvítězila v déle než ročním soupeření s Japonskem o umístění experimentálního jaderného reaktoru, který má vyrábět energii podobně jako Slunce. Dohoda o projektu za deset miliard eur byla podepsána dnes v Moskvě, oznámily státy, které se tohoto vědeckého projektu účastní.

Projekt ITER (Mezinárodní termonukleární experimentální reaktor) má dospět k potenciálně nevyčerpatelnému, ekologickému a levnému energetickému zdroji. Slunce vytváří energii termonukleárními reakcemi, při nichž se vodík přeměňuje na helium. Palivem reaktoru má být mořská voda.

Ministři partnerských zemí podepsali dohodu, která umisťuje reaktor do jihofrancouzského Cadarache, sdělila mluvčí Evropské unie Antonia Mochanová. Partnery na projektu jsou Evropská unie, Japonsko, USA, Rusko, Čína a Jižní Korea.

Japonsko chtělo umístit reaktor v severojaponské vesnici Rokkašó. Partneři kromě umístění reaktoru vedli spory i o financování projektu. Budování reaktoru by podle agentur mohlo vytvořit až 100.000 pracovních míst.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK