NKÚ: Doprovodný sociální program pro ocelářství měl nedostatky

28.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 28. června (ČTK) - Doprovodný sociální program, jímž se stát v letech 2000 - 2004 snažil utlumit dopady restrukturalizace tuzemského ocelářského průmyslu, neměl podle závěru Nejvyššího kontrolního úřadu jasná pravidla a v jeho rámci bylo neoprávněně použito 11,4 milionu korun. Do programu s rozpočtem 950 milionů byli dle NKÚ zahrnuti i nezaměstnaní, kteří v ocelářském průmyslu nepracovali. Vyjádření ministerstev průmyslu a obchodu i práce a sociálních věcí, která program koordinovala, ČTK zjišťuje.

Marie Hošková z NKÚ dnes ČTK řekla, že účinnost doprovodného sociálního programu nebylo možné vyhodnotit, protože neměl nastaveny žádné ukazatele. "Zapojená ministerstva poskytovala prostřednictvím regionální zaměstnanecké agentury a programů Start a Restart pomoc i klientům mimo zaměstnance uvolněné pro nadbytečnost z ocelářského průmyslu a nesledovala, kolika z nich se tato pomoc dotkla," uvedla Hošková.

Dodala, že podstatnou úlohu v programu sehrál pouze finanční příspěvek zhruba 5700 zaměstnancům propuštěným z oceláren kvůli reorganizaci. Ostatních programů se podle Hoškové zúčastnila pouze malá část propuštěných.

"Například do rekvalifikačního programu ministerstva práce a sociálních věcí se jich zapojilo pouze 90 až 120. Do programu ministerstva průmyslu a obchodu, který byl zaměřen na poskytování zvýhodněných úvěrů, se jich v letech 2000 a 2001 zapojilo pouze 56," poznamenala Hošková.

Při naplňování programu navíc nebyla dodržena vládní nařízení a rozpočtové pravidla. "Celkový objem neoprávněně užitých prostředků činil 11,4 milionu korun," upozornila Hošková.

Doprovodný sociální program souvisí s restrukturalizací českého ocelářského průmyslu, která má skončit v roce 2006. Kvůli změnách odešlo z odvětví v posledních pěti letech podle údajů ministerstva průmyslu a obchodu zhruba 13.000 zaměstnanců, z nichž téměř polovina měla nárok na příspěvek. V příštích třech letech vydá stát v rámci doprovodného sociálního programu pro ocelářský průmysl 330 milionů korun.

Zatímco v roce 1989 podle NKÚ pracovalo v tuzemském ocelářství 136.600 lidí, v roce 2000 se jejich počet snížil na 43.500 a do konce letošního roku jich má být zhruba 25.000.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK