Odbory MSO chtějí zpřísnit podmínky prodeje Vítkovice Steel

28.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


OSTRAVA 28. června (ČTK) - Odbory ostravské ocelářské společnosti Mittal Steel Ostrava (MSO) požadují zpřísnění podmínek kupní smlouvy, za kterých má převzít ostravskou hutní firmu Vítkovice Steel (VS) nový vlastník. Odboráři to uvádějí ve stanovisku, které dnes zastali některým členům vlády, FNM a ČTK. Podle odborů není zaručen odběr surového železa od skupiny Mittal Steel, což může přinést českému ocelářství ztrátu pět miliard korun a stovek pracovních míst. Reakci vlastníka Vítkovice Steel Osinku a Evraz Group ČTK zjišťuje.

Novým majitelem Vítkovice Steel se má stát ruský ocelářský a těžební gigant Evraz Group. Skupinu Evraz doporučila privatizační komise za vítěze tendru na prodej téměř stoprocentního podílu ve VS. Firma za ocelárny nabídla 7,05 miliardy Kč. Rozhodne vláda.

Podle odborů MSO chybí v návrhu kupní smlouvy stanovení minimálního odběru tekutého surového železa, jehož monopolním dodavatelem je dceřiná firma MSO Vysoké pece Ostrava. Odbory upozorňují na to, že v jednom ze svých prohlášení Evraz naznačil i možnost nákupu suroviny od jiných dodavatelů. V dalším prohlášení, které ČTK obdržela v neděli, Evraz tuto alternativu vyloučil s tím, že zvláštní ustanovení o prodeji VS umožňuje kupujícímu smírně vyřešit stávající spory, které vedou VPO a Vítkovice Steel o cenu tekutého surového železa.

Spor trvá od začátku roku 2003, VS v něm po VPO požadují vrácení 2,2 miliardy korun, naopak Mittal Steel, který je majitelem VPO, požaduje doplatit za železo dodané v minulosti Vítkovicím Steel 350 milionů korun. Obě strany nyní obchodují bez smlouvy. Přes hrozbu zastavení dodávek, pokud s Vítkovicemi do konce dubna neuzavřou dohodu, VPO firmě dále dodávají v průměru 2000 tun suroviny denně.

Evraz chce podle svého nedělního prohlášení respektovat i smluvní závazek zachovat stav zaměstnanců firmy v příštím roce na 1560 pracovnících a v dalších dvou letech na 1475. Odbory MSO tomu ale kvůli nízké pokutě za porušení tohoto závazku nevěří. Pokuta za propuštění jednoho zaměstnance VS nad rámec tohoto závazku činí podle odboráře a člena dozorčí rady MSO Leopolda Laskovského půl milionu korun, což je třetina částky z privatizační smlouvy Mittal Steel Ostrava. "V případě Mittal Steel je sjednaná pokuta 1,5 milionu korun. Smlouva je v tomto směru nápadně výhodná pro nového vlastníka," tvrdí Laskovský.

Kdyby Evraz zavřel ocelárnu ve VS a vyráběl plechy z ruských polotovarů, hrozí podle některých zdrojů v regionu s vysokou nezaměstnaností ztráta až 12.300 pracovních míst. Vedle MSO, VS a VPO by zastavení dodávek surového železa do VS bylo důvodem omezení výroby ve firmách Energetika Vítkovice, Linde-Vítkovice, Údržba Vítkovice, Doprava Vítkovice.

Zastavení koksárenských baterií v Mittal Steel by pocítila i OKD, která by ztratila zakázku na až milion tun koksárenského uhlí a musela by zavřít některé méně rentabilní šachty se 700 horníky. "Ztráty v přímém důsledku přerušení výrobně- dodavatelského řetězce mohou dosáhnout asi 4100 míst. Ztráta ve sféře služeb bude dvojnásobná," odhadl odborník ze severomoravské hutní firmy, který si nepřál být jmenován.

Podle odborníků je restrukturalizace celého českého ocelářství nastavena špatně. "Měla se vytvořit jedna velká česká ocelářská firma v regionu. Tyhle negativa jsou důsledkem toho, že se rozprodávají jednotlivé firmy. Konkurence na tak malém prostoru českému ocelářství škodí," řekl šéf odborů Válcoven plechu Luděk Lúčan.

Rozhodnutí privatizační komise se nelíbí ani společnosti Penta, která v tendru nabídla za Vítkovice Steel o dvě miliardy více než Evraz. Komise ji však vyřadila, protože se podle jejího šéfa Martina Peciny dopustila nefér jednání, když pozměnila smlouvu se státem o prodeji Steelu. V tendru bylo celkem pět zájemců, Charles Capital, Mastercroft, což je dceřiná firma ruské ocelářské jedničky Evraz Holding, Penta Investment, ukrajinský holding Systém Capital Management (SMC) a Třinecké železárny. Kromě Penty byla vyřazena také Charles Capital, která podle rozhodnutí komise rovněž pochybila.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK