Důvěra spotřebitelů v USA prudce vzrostla a je na tříletém maximu

28.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 28. června (ČTK) - Důvěra spotřebitelů v americkou ekonomiku se v červnu prudce zvýšila a dostala se na nejvyšší úroveň za poslední tři roky. Index důvěry, který sestavuje ústav Conference Board, vzrostl na 105,8 z květnových 103,1 bodu. To je výrazně více než čekali analytici, kteří počítali s růstem na 104 bodů.

Směrem k příznivějším hodnotám byl revidován údaj za květen, který byl v předběžné zprávě na 102,2 bodu. Růst důvěry odráží hlavně lepší vyhlídky trhu práce, alespoň z pohledu občanů. Lidí, kteří tvrdí, že získat práci je obtížné, bylo v průzkumu jen 22,6 procenta proti 24,1 procenta v květnu.

Dílčí index současných podmínek se zvýšil na 120,7 z květnové hodnoty 117,8 bodu, a podobně index očekávání se zvýšil na 95,8 z 93,4 bodu.

Výdaje spotřebitelů jsou pro ekonomiku velmi důležité a o její růst se starají asi ze dvou třetin. Analytici proto údaje o důvěře pozorně sledují a snaží se z ní vyčíst, jakým se ekonomika v budoucnu vydá.

V posledních letech je ale vztah mezi spotřebitelskou důvěrou a maloobchodními tržbami snižuje. Američané totiž běžně nakupují nová auta a domy, a přitom v průzkumech tvrdí, že svou situaci do budoucna vidí jako horší.

Průzkum každý měsíc pro organizaci Conference Board provádí ústav NFO Research z Greenwiche z amerického státu Connecticut. V průzkumu odpovídají na otázky členové zhruba 5000 domácností z celých Spojených států. Conference Board sídlí v New Yorku a její chod financují nejrůznější firmy z celého světa.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK