Akcie CME budou na burze páté nejdůležitější dle podílu v PX 50

28.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 28. června (ČTK) - Mediální společnost Central European Media Enterprises (CME) se stane pátou nejdůležitější emisí v akciovém indexu PX 50, který zobrazuje vývoj cen na pražské burze. Podíl CME se přiblíží k pěti procentům; větší zastoupení budou mít ze 14 firem v bázi Erste Bank, ČEZ, Český Telecom a Komerční banka, oznámila burza.

V užším a mladším indexu nejlepších devíti podniků PX-D bude vliv CME činit 3,7 procenta za stejnými firmami jako u PX 50. Přední postavení CME zaujala díky tržní kapitalizaci, což je součin tržního kurzu a počtu obchodovaných akcií. Hodnota u CME vychází na více než 36 miliard korun.

Složení indexů se obmění s účinností od 1. července. Proti současnému složení PX 50 nastane ještě jedna změna. Sestavu opustí Českomoravské doly, neboť hlavní majitel kontrolující přes 90 procent akcií oznámil odkupování zbylých cenných papírů.

Index PX 50 zkonstruovaný v dubnu 1994 je oficiálním cenovým barometrem burzy. Účastníci trhu dávají přednost indexu PX-D, který sdružuje nejvíce obchodované akcie z obchodního systému SPAD. Složením indexů se často investoři řídí při nákupech.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK