V užším výběru na financování flotily ČSA jsou čtyři nabídky

29.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 29. června (ČTK) - Do užšího výběru v soutěži Českých aerolinií na financování nákupu 12 letadel Airbus 320 za deset až 12,5 miliardy korun postoupily nabídky čtyř bank a finančních konsorcií. Řekla to mluvčí Jitka Novotná. Dopravce vybíral z nabídek více než deseti subjektů, vyhodnocení tendru očekává na přelomu července a srpna. Podpis smlouvy s vítězným uchazečem firma plánuje na přelom září a října.

Do užšího výběru postoupila nabídka Citibank, konsorcia Komerční banky se Société Générale, ING s makléřskou společností Calyon, ČSOB s firmou BNP Paribas a Natexis. O výběru čtyř nejlepších nabídek rozhodlo představenstvo. Dozorčí rada podniku to dnes vzala na vědomí.

Dopravce požaduje financování části transakce co nejvíce se blížící 100 procentům očekávané ceny. Projekt počítá s tím, že ČSA získají financování s maximální sazbou deseti procent, a to na 12 až 15 let.

Vedení ČSA také vybralo dodavatele jednotlivých komponentů pro nová letadla. Jde například o sedačky, zábavu na palubě, palubní bufety, šatny apod. Z více než 70 možných dodavatelů vybraly ČSA nabídku americké firmy B/E jako dodavatele sedaček pro cestující. Panasonic a Rockwell bude dodávat systémy zábavy na palubě, tedy například audio a video systémy včetně pohyblivých map. Švýcarská firma Bucher dodá do letounů palubní šatny, Rockwell-Collins a Honeywell zase klíčové avionické systémy například palubní počítače a povětrnostní radary.

ČSA podle Novotné dosáhly při vyjednávání s dodavateli výrazné slevy, ale například i bezplatné dodávky náhradních dílů a nářadí, zabezpečení školení pro zaměstnance apod. Celkem se tak společnosti podařilo proti plánu ušetřit několik set milionů Kč.

ČSA od Airbusu obdrží v roce 2006 tři letadla, v roce 2007 dalších pět a čtyři poslední v roce 2008. Celkem tak dopravce získá šest letadel Airbus 320 pro 162 cestujících a šest strojů A319 pro 135 cestujících. ČSA nyní mají 50 letadel. Páteř flotily zatím stále tvoří Boeingy 737 klasické generace, jejichž část postupně nahradí Airbusy.

Dozorčí rada ČSA dnes také zvolila viceprezidenta pro obchod a marketing Bohuslava Šantrůčka členem představenstva společnosti.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK