MF: ČNB asi vydá 16,5 mld Kč z Telecomu, pokud stát zaplatí dluhy

29.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 29. června (ČTK) - Česká národní banka bude na jednání vlády pravděpodobně souhlasit s návrhem ministerstva financí ohledně uvolnění peněz z prodeje Českého Telecomu. Vláda vydá dluhopisy za 22,5 miliardy korun, kterými předčasně uhradí své dluhy vůči centrální bance. Ta poté uvolní 16,5 miliardy korun, které na základě dřívější dohody s vládou zadržuje z privatizace Telecomu. Řekl to mluvčí ministerstva financí Marek Zeman. ČNB se před jednáním kabinetu nechce k návrhu oficiálně vyjadřovat.

Vydání dluhopisů by měla podle Zemana schválit poslanecká sněmovna na mimořádné srpnové schůzi. Po splacení dluhu by centrální banka v příštím roce uvolnila z vázaného účtu až 16,5 miliardy korun, které by vláda použila na potřeby fondu dopravy a na likvidaci ekologických škod.

Vláda má u centrální banky dluh ještě z dob sanace zkrachovalých bank a původně jej měla zaplatit na konci roku 2007. V roce 2002 se proto kabinet s ČNB dohodl na vytvoření zvláštního účtu, kde by dlužné peníze postupně ukládal. Z prodeje Telecomu mělo na účtu skončit 20 procent, tedy zmíněných 16,5 miliardy Kč.

Stát prodal svůj podíl v Českém Telecomu španělské společnosti Telefónica za 82,6 miliardy korun. O přesném rozdělení peněz zatím není rozhodnuto. Nejméně 25 miliard korun by mělo jít do rozpočtu fondu dopravy a další miliardy do fondu bydlení. Další peníze půjdou na sanaci ekologických škod a úhradu ztráty České konsolidační agentury.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK