Ze sousedních zemí je benzin levnější pouze v Polsku

29.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 29. června (ČTK) - Benzin je v zemích sousedících s Českou republikou levnější pouze v Polsku, kde litr v polovině června stál v přepočtu necelých 27,60 Kč. Nejdražší z okolních států je Německo, kde se litr benzinu prodával za zhruba 35,40 Kč, vyplývá z aktuálních údajů Ústředního automotoklubu (ÚAMK). V tuzemsku je dnes průměrná cena benzinu 28,40 Kč.

Na Slovensku řidiči za litr benzinu platili zhruba 28,80 Kč a v Rakousku necelých 30,30 Kč. Nafta je proti tuzemsku levnější v Polsku (zhruba 27,20 Kč) a v Rakousku (27,60 Kč). Na Slovensku stál litr nafty přibližně 30,60 Kč. V tuzemsku dnes řidiči za litr nafty platí podle údajů Webfarm v průměru 28,20 Kč.

Levnější benzin než v České republice nabízely čerpací stanice také v Bulharsku, kde se litr podle ÚAMK prodával v průměru za přibližně 24 korun. V Rusku stál benzin dokonce necelých 13,50 koruny. V Chorvatsku řidiči platili v přepočtu zhruba 30,30 Kč, o 1,50 Kč více stál litr benzinu v Maďarsku.

V západních zemích Evropy je benzin proti českým čerpacím stanicím dražší až o více než 12 korun. Nejvíce platí řidiči v Nizozemsku, kde litr před 14 dny stál téměř 40,50 Kč. Zhruba na 36 až 40 korun přijde litr například v Belgii, Dánsku, Itálii, Norsku a Velké Británii.

Ceny pohonných hmot ve většině zemí Evropy od května do poloviny června stouply. Například v Belgii vzrostla cena benzinu o přibližně 2,40 Kč na litr, v Dánsku stoupla o 3,20 Kč za litr. V Německu se ceny zvýšily o 1,20 Kč, v Rakousku o více než 60 haléřů a na Slovensku stouply o 70 haléřů na litr. Naopak v Polsku cena za litr benzinu klesla v přepočtu o 90 haléřů.

Zdražování pohonných hmot odráží rostoucí ceny ropy na světových trzích. V závěru minulého týdne se cena ropy poprvé dostala na 60 dolarů za barel. Velké fondy se poté rozhodly využít růstu z posledních týdnů a nakoupené kontrakty prodávaly. Zejména díky tomu zlevnila americká ropa na aktuálních přibližně 58 dolarů za barel.

Pokud by ceny ropy rostly dále nad 60 dolarů za barel, zvýšily by se pravděpodobně i ceny benzinu v tuzemsku. V průměru by však neměly podle analytičky Next Finance Markéty Šichtařové překročit 30 korun za litr. U čerpacích stanic v hlavním městě a u dálnic však nevyloučila, že se cena může dostat i nad tuto hranici.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK