Koruna lehce posílila na 29,99 Kč/EUR a 24,90 Kč za dolar

29.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 29. června (ČTK) - Česká měna se při klidném obchodování po většinu dne pohybovala těsně nad hladinou 30,00 Kč za euro, okolo 17:00 stála na 29,99 Kč/EUR. Vůči dolaru koruna zpevnila o zhruba pět haléřů na závěrečných 24,90 Kč/USD. Vyplývá to z informací společnosti Patria.

Z domácího prostředí se koruna žádné události nedočkala, uvedl analytik Komerční banky Vladimír Kvasnička. Impulz podle něj nepřišel ani z regionu, kde ani překvapení v podobě výraznějšího snížení úrokových sazeb v Polsku nemělo na zlotý a zprostředkovaně ani na náladu v regionu vliv.

Investoři očekávají i čtvrteční zasedání rady České národní banky. Tentokrát se však zřejmě neodehraje žádné překvapení. Bankéři téměř jistě ponechají úrokové sazby na současné úrovni 1,75 procenta, která je po Švédsku druhou nejnižší v Evropě.

S korunou by tak mohla zahýbat pouze slova guvernéra ČNB Zdeňka Tůma na pravidelné tiskové konferenci po zasedání rady. "Pouze v případě překvapivě silných náznaků o blížícím se snížení úrokových sazeb by vize prohloubení negativního úrokového rozdílu mohla koruně lehce uškodit," upozornil Kvasnička.

Čtvrtek přinese ještě rozhodnutí o úrokových sazbách v USA, připomněla analytička Next Finance Markéta Šichtařová. V tomto případě se podle jejích slov čeká naopak jejich růst, který by měl ovlivnit kurz dolaru.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK