Pražská burza přidala dalších 0,3 procenta

29.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 29. června (ČTK) - Pražská burza za zvýšeného zájmu investorů navázala na úterní vzestup, když hlavními tahouny růstu byly banky a farmaceutická Zentiva. Hlavní index PX 50 zpevnil o 0,31 procenta na 1207,9 bodu a užší index PX-D o 0,2 procenta na 2963 bodů. Vůbec největší zisk z předních emisí měly akcie Central European Media Enterprises, které zatím součástí indexů nejsou.

Nákupy podle makléřů povzbudily zahraniční trhy, které se zotavily poté, co firmy přestala strašit neúměrně zdražující ropa. Akcie rakouské Erste Bank vyrostly o 0,56 procenta na 1253 korun, Komerční banka si polepšila o 0,29 procenta na 3084 korun a Zentiva získala 0,64 procenta na 894 korun.

Philip Morris přidal 0,44 procenta na 17.188 korun. Poslanci schválili zákon, který zakazuje kouření ve školách, v kulturních a sportovních centrech, v budovách úřadů a na nástupištích. Kouření v hospodách a barech ale nezakázali. "K růstu PM také přispělo vítězství tabákové lobby - nový protikuřácký zákon nezakáže kouření v restauracích," komentoval to Marek Novák z firmy Cyrrus.

Akcie CME se třetí den působení na burze dočkaly růstu a posílily o 1,68 procenta na 1212 korun. Podle obchodníků se mohlo projevit projednávání omezení reklamy ve veřejnoprávní televizi, což by zvýšilo příjmy soukromých stanic. Rozhodnutí o útlumu reklamy na veřejnoprávní stanici padlo až po skončení obchodů.

"Rozhodnutí poslanců bude mít určitě pozitivní dopad na akcie CME, růst by měl přijít již na americkém trhu Nasdaq, kde jsou cenné papíry vedle Prahy také kótované. Polovinu tržeb CME tvoří televize Nova, která tímto bude mít ještě větší příjmy z reklam než nyní. Je ale nutné zmínit, že za tři roky může být mediální trh kvůli očekávanému rozvoji digitální televize či internetu úplně jiný než teď," reagoval analytik makléřské společnosti Cyrrus Jan Procházka.

Celkové obchody s akciemi narostly o půl miliardy na 2,8 miliardy korun, v porovnání s jarními objemy šlo ale o slabý výkon. "To napovídá, že léto se rozjíždí plným proudem," poukázal Pavel Hadroušek ze společnosti Fio burzovní.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK