Vláda schválila vydání dluhopisů na zaplacení dluhů státu u ČNB

29.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 29. června (ČTK) - Vláda schválila vydání dluhopisů za 22,5 miliardy korun, pomocí kterých předčasně uhradí své dluhy vůči České národní bance. Centrální banka na oplátku uvolní 16,5 miliardy korun, které na základě dřívější dohody s vládou zadržuje z privatizace Telecomu. Novinářům to po jednání vlády řekl ministr financí Bohuslav Sobotka. Vláda chce peníze použít na opravy silnic a likvidaci ekologických škod.

Vydání dluhopisů by měla schválit poslanecká sněmovna na mimořádné srpnové schůzi. Po splacení dluhu by centrální banka v příštím roce uvolnila z vázaného účtu až 16,5 miliardy korun.

Vláda má u centrální banky dluh ještě z dob sanace zkrachovalých bank a původně jej měla zaplatit na konci roku 2007. V roce 2002 se proto kabinet s ČNB dohodl na vytvoření zvláštního účtu, kde by dlužné peníze postupně ukládal. Z prodeje Telecomu mělo na účtu skončit 20 procent, tedy zmíněných 16,5 miliardy Kč.

Stát prodal svůj podíl v Českém Telecomu španělské společnosti Telefónica za 82,6 miliardy korun. O přesném rozdělení peněz zatím není rozhodnuto. Nejméně 25 miliard korun by mělo jít do rozpočtu fondu dopravy a další miliardy do fondu bydlení. Další peníze půjdou na sanaci ekologických škod a úhradu ztráty České konsolidační agentury.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK