Vláda schválila podmínky tendru na mýtné

29.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 29. června (ČTK) - Vláda schválila podmínky soutěže na dodavatele systému elektronického mýtného. Ministerstvo dopravy tak může tento tendr vyhlásit již ve čtvrtek. Novinářům to po jednání vlády řekl ministr financí Bohuslav Sobotka.

Mýtné by se v ČR mělo začít vybírat od nákladních vozidel v roce 2007 nejdříve na 970 kilometrech dálnic a rychlostních komunikací. Nejpozději o rok později by se mýtné mělo rozšířit na vybrané silnice první třídy. Celkem by se pak mýtné vybíralo na 2100 kilometrech. Osobní vozy mají mýtné začít platit nejdříve v roce 2012.

Od nákladních vozů by mýtné mohlo vynášet ročně až 15 miliard korun. Nyní se výběr z dálničních známek od kamionů pohybuje kolem miliardy.

Teprve z tendru vzejde rozhodnutí, jakou technologii pro měření ujetých kilometrů bude Česko používat - zda například mikrovlnnou jako Rakousko, nebo satelitní jako Německo.

O tom, které kategorie nákladních vozidel začnou v roce 2007 platit v ČR mýtné místo dosavadních dálničních známek, může vláda rozhodnout až v příštím roce.

Výběr vozidel, jež Česko zpoplatní elektronickým mýtným, totiž podle MD nesouvisí se zvolenou technologií. Pravděpodobně až v roce 2006 bude vláda rozhodovat i o výši zpoplatnění. Ministerstvo navrhuje sazby mezi čtyřmi až sedmi korunami na kilometr, tedy někde mezi rakouskými a německými sazbami.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK