Vláda schválila zprávu o realizaci reformy veřejných financí

30.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 29. června (ČTK) - Vláda schválila zprávu ministerstva financí o průběhu reformu veřejných financí. Ministr financí Bohuslav Sobotka po jednání vlády novinářům řekl, že ve zprávě vyzval své vládní kolegy, aby v dalších letech nezvyšovali počet úředníků a respektovali potřebné škrty v rozpočtech, které jsou nutné kvůli chystanému přijetí eura.

Záměr snížit počet úředníků o dvě procenta byl podle Sobotky v loňském roce dodržen ve všech úřadech kromě šesti. Dost úředníků nepropustila ministerstva vnitra a práce a sociálních věcí, Národní bezpečnostní úřad, Ústavní soud, Akademie věd a Rada pro rozhlasové a televizní vysílání. Dvě procenta zaměstnanců musejí úřady propustit i letos a příští rok.

Podle zprávy MF se loni podařilo snížit deficit veřejných financí na tři procenta HDP a ČR by tak splnila kritéria nutná pro přijetí eura. "Původní cíl přitom loni počítal s deficitem 5,2 procenta HDP," uvedl Sobotka. Letos se však očekává opětovné zvýšení schodku až na pět procent HDP. Podle Sobotky je nutné, aby ČR dodržela maximální deficity i výdaje, ke kterým se zavázala Evropské unii.

Proti šetření je ale například ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach. Podle něj si vláda slibem v Bruselu příliš svázala ruce a měla by se pokusit vyjednané podmínky zmírnit. Plán Sobotky ušetřit v příštím roce kolem 30 miliard korun nepovažuje za reálný.

Podle zprávy MF již vláda provedla naprostou většinu změn v daňovém systému. Poslední velkou změnou má být od příštího roku snížení daní většině lidí, a to asi o tři až čtyři tisíce korun ročně. Před vládou tak stojí náročnější úkol pustit se do omezování výdajů státních úřadů. Stát také musí pokročit v reformě penzijního systému, kde byla zatím dokončena zpráva expertní skupiny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK