Podle operátorů se má za přechod ke konkurenci platit

30.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 30. června (ČTK) - Přechod k jinému mobilnímu operátorovi a ponechání si telefonního čísla nebude zadarmo. Píšou to Hospodářské noviny s tím, že cena za přenositelnost by neměla výrazně vybočovat z průměru Evropské unie, kde se za tuto službu platí zhruba 11 eur.

Operátoři ovšem upozorňují, že cena bude záležet především na tom, jaké technické prostředky budou muset pro zprovoznění služby použít. Ty by měly být specifikovány v dokumentu Opatření obecné povahy, které regulátor vydá v pátek.

"V zemích, kde je poplatek za přenositelnost čísla nižší než deset eur, se této službě velmi daří. Naopak tam, kde je dražší, spíše skomírá," cituje deník ředitele společnosti Oskar Mobil pro vnější vztahy Václava Macha.

Náklady na odpis zákazníka a jeho čísla mohou podle operátorů dosáhnout až několika tisíc korun. To ale podle HN zákazník nejspíše platit úplně nebude. Podle Jiřího Peterky ze sdružení Zástupci uživatelů internetu firmy budou příchod nových klientů dotovat. Ti tak za změnu můžou zaplatit třeba jen polovinu ceny, píšou HN.

Upozorňují zároveň, že změnit mobilního operátora a ponechat si své číslo bude možné až v polovině ledna příštího roku. Původní plán ministerstva informatiky přitom počítal s prvním lednem. Podle předsedy Českého telekomunikačního úřadu Davida Stádníka by taková změna na přelomu roku, kdy jsou mobilní sítě nejvytíženější, byla technicky těžko řešitelná, píšou Hospodářské noviny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK