Americké akcie ve středu klesly, trh čeká na rozhodnutí o sazbách

30.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 30. června (ČTK) - Americké akcie ve středu oslabily kvůli obavám, že by americká centrální banka (Fed) mohla naznačit záměr pokračovat v postupném zvyšování úrokových sazeb. Banka ve středu zahájila své dvoudenní zasedání a analytici předpokládají, že se rozhodne zvýšit sazby o čtvrt procentního bodu na 3,25 procenta.

Dow Jonesův index 30 nejvýznamnějších titulů se snížil o 0,30 procenta na 10.374,48 bodu. O něco lépe si vedl index technologického trhu Nasdaq, který klesl pouze o 0,05 procenta na 2068,89 bodu, napsala agentura Reuters.

Vyšší úrokové sazby jsou pro akcie obvykle nepříznivé, protože vedou k růstu nákladů na úvěry pro podniky i spotřebitele. "Je čas sledování Fedu," prohlásil Tim Ghriskey, investiční ředitel společnosti Solaris Asset Management. Trh podle Ghriskeyho doufá, že by Fed mohl ohlásit blížící se konec zpřísňování měnové politiky.

Propad na akciovém trhu zmírnil pokles cen ropy, jenž snížil obavy investorů z negativního dopadu vysokých nákladů na energii na spotřebitelské výdaje i firemní zisky. Náladu investorů podpořila rovněž konečná revize údajů o ekonomice USA. Ta ukázala růst o 3,8 procenta, zatímco první dubnový odhad naznačoval zvýšení o 3,1 procenta.

Na devizovém trhu se dolar díky stabilnímu růstu americké ekonomiky a očekávanému zvýšení úrokových sazeb v USA vyšplhal na 8,5měsíční maximum vůči jenu. Na paritě s eurem však kvůli technickým faktorům mírně oslabil.

V závěru obchodování dolar k japonskému jenu stoupl na 110,41 JPY ze 109,96 JPY v úterý večer v New Yorku. Předtím se dostal až na 110,65 JPY, tedy na nejvyšší úroveň od loňského října. Vůči euru dolar naopak oslabil na 1,2067 USD z 1,2053 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK