Česká spořitelna zruší od srpna poplatky za zrušení účtu

30.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 30. června (ČTK) - Česká spořitelna zruší od srpna poplatky za zrušení účtu. Dosud za to lidé platí 300 korun, řekla mluvčí banky Klára Gajdušková. Spořitelna však odmítá, že by důvodem byla nedávná hrozba žalob od Sdružení obrany spotřebitelů (SOS). Jedním z impulzů ovšem byla současná debata kolem poplatků, kterou rozvířilo ministerstvo financí. Banka tak ročně přijde o 60 milionů korun.

Spořitelna od srpna zruší poplatky za rušení sporožira a běžného účtu, za deaktivaci vkladní knížky a účtu vedeného ve službě Servis 24, za ověření zůstatku na účtu v případě neoprávněné reklamace a některé drobné administrativní poplatky.

Ke zrušení poplatku za zrušení účtu již v květnu přistoupila HVB Bank, a to den po hrozbě žalob od SOS. Tyto poplatky již delší dobu nemají ani Komerční banka, Citibank, Živnobanka a Bawag. Naopak například ČSOB a Raiffeisenabank dosud platbu zákazníky, kteří chtějí ukončit účet a třeba odejít k jiné bance, zpoplatňují.

Ministr financí Bohuslav Sobotka na počátku června přišel se seznamem opatření, kterými chtěl regulovat tuzemské banky a lépe chránit jejich klienty. Navrhl mimo jiné zrušit některé poplatky včetně toho za zrušení účtu, ulehčit klientům přechod k jiné bance a zprůhlednit nabídky finančních ústavů. Proti se ostře postavila Česká národní banka, některé komerční banky i ekonomové. Konečné návrhy včetně možných změn zákonů budou hotové do konce září.

Podle Gajduškové však byla důvodem zrušení poplatku běžná revize sazebníku. Banka prý o tomto kroku rozhodla již v květnu a navazuje to na změny sazebníku na přelomu roku. Současná debata kolem poplatků však podle ní byla jedním z impulzů, který přispěl k načasování tohoto kroku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK