ČEZ chce přeměnou skupiny do roku 2008 ušetřit přes pět mld. Kč

30.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 30. června (ČTK) - Skupina ČEZ chce majetkovou a personální transformací ušetřit do roku 2008 celkově více než pět miliard korun v porovnání se stavem v roce 2003. Celková hrubá úspora nákladů by měla v příslušných pěti letech narůst na 7,7 miliard korun, náklady na největší energetický projekt v České republice by měly přesáhnout dvě miliardy. Na tiskové konferenci to uvedl šéf projektu Tomáš Pleskač.

Současně by mělo do stejného data opustit skupinu v rámci projektu 1500 lidí v porovnání se stavem v tomto roce.

V rámci restrukturalizace skupiny převede ČEZ majetek a zaměstnance současných pěti distribučních firem skupiny do nových podniků, které budou sídlit v působištích současných rozvodných podniků. Z desítky nových firem nyní fungují čtyři, hlavní etapa přeměny distribučních podniků by měla nastat ve druhé polovině roku. K 1. lednu příštího roku by měla být aktiva pětice podniků převedena úplně a z desítky nových firem jich bude fungovat sedm.

Celkově by měl letos v rámci skupiny nastat podle zástupců podniku přesun majetku v hodnotě 74 miliardy korun a 4400 zaměstnanců. "Některé věci, které se dělaly ve skupině ČEZ pětkrát či šestkrát, chceme dělat jen jednou," uvedl člen představenstva Radomír Lašák.

Do skupiny ČEZ patří v současné době téměř sto společností. Zhruba třetina podniků, které skupina konsoliduje v hospodářských výsledcích, loni dosáhla zisku převyšujícího 13 miliard korun. Celkem skupina v České republice zaměstnává zhruba 18.000 lidí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK