Ministerstvo vyhlásilo soutěž na dodavatele systému mýtného

30.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 30. června (ČTK) - Ministr dopravy Milan Šimonovský vyhlásil veřejnou soutěž na dodavatele systému elektronického mýtného. Zájemci si mohou zadávací dokumentaci vyzvednout od 15. července. MD proto v souladu se zákonem o zadávání veřejných zakázek nebude poskytovat jakékoli další informace, řekla mluvčí MD Marcela Švejnohová.

Podmínky soutěže ve středu večer schválila vláda. Mýtné by se v ČR mělo začít vybírat od nákladních vozidel v roce 2007 nejdříve na 970 kilometrech dálnic a rychlostních komunikací. Nejpozději o rok později by se mělo rozšířit na vybrané silnice první třídy. Celkem by se pak mýtné vybíralo na 2100 kilometrech. Osobní vozy mají mýtné začít platit nejdříve v roce 2012.

Od nákladních vozů by mýtné mohlo vynášet ročně asi pěti miliard korun, podle některých analýz však až 15 miliard korun. Nyní se výběr z dálničních známek od kamionů pohybuje kolem miliardy.

O tom, které kategorie nákladních vozidel začnou v roce 2007 platit v ČR mýtné místo dosavadních dálničních známek, by vláda mohla rozhodnout až v příštím roce. Výběr vozidel, jež Česko zpoplatní elektronickým mýtným, totiž podle MD nesouvisí se zvolenou technologií.

Pravděpodobně až v roce 2006 bude vláda rozhodovat i o výši zpoplatnění. Ministerstvo navrhuje sazby mezi čtyřmi až sedmi korunami na kilometr, tedy někde mezi rakouskými a německými sazbami.

Teprve z tendru také vzejde rozhodnutí, jakou technologii pro měření ujetých kilometrů bude Česko používat - zda například mikrovlnnou jako Rakousko, nebo satelitní jako Německo.

Oznámení o vyhlášení soutěže MD odeslalo na internetovou adresu, kde se běžně zveřejňují veškeré veřejné zakázky http://www.centralniadresa.cz. Oznámení zde bude zveřejněno v nejbližších dnech.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK