Koruna nepatrně oslabila na 30,06 Kč/EUR

30.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 30. června (ČTK) - Česká měna byla ve čtvrtek opět klidná a po celý den se pohybovala těsně nad hranicí 30,00 Kč za euro. Okolo 17:00 stála na 30,06 Kč za euro a proti úvodu byla o dva haléře slabší. Vůči dolaru byla v závěru na zahajovací úrovni 24,85 Kč/USD. Vyplývá to z informací zveřejněných společností Patria.

Trh se nedočkal žádného překvapení při jednání bankovní rady České národní banky, koruna nereagovala ani na odpolední komentáře guvernéra Zdeňka Tůmy, uvedl analytik Komerční banky Vladimír Kvasnička. Kurz neovlivnila ani zveřejněná statistika zahraničního dluhu České republiky a zadlužení domácností, doplnil analytik Volksbank Vladimír Pikora.

Páteční obchodování by mělo podle Kvasničky zůstat klidné. Z domácího prostředí se koruna dočká pouze statistiky státního rozpočtu, avšak tato čísla běžně ignoruje. "Pátek by neměl být výjimkou, domácí měna tak bude sledovat dění na okolních trzích," dodal analytik.

S blížícím se víkendem a dvoudenními svátky příští týden se aktivita na devizovém trhu blíží bodu absolutního mrazu, souhlasila analytička Next Finance Markéta Šichtařová. "Koruna naprosto stagnuje těsně pod 30 korunami za euro a nic nenasvědčuje tomu, že by se minimálně do poloviny příštího týdne nechala z této stagnace vyrušit," podotkla.

ČNB úrokové sazby ponechala na současné úrovni a v souladu s očekáváním zmínila rizika vyšších cen ropy a na druhé straně horší růstové vyhlídky eurozóny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK