Volkswagen popírá personální změny kvůli skandálu ve Škodě

30.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


HAMBURK 30. června (ČTK) - Německá automobilka Volkswagen popřela informace některých médií, že se chystá odstoupit ředitel divize lidských zdrojů Peter Hartz. Ten podle některých informací připravuje rezignaci kvůli úplatkářskému skandálu v české automobilce Škoda Auto, která je součástí skupiny Volkswagen.

"Dr. Hartz je a zůstane šéfem lidských zdrojů ve společnosti Volkswagen AG," řekl mluvčí největší evropské automobilky. Reagoval tak na informace, které se objeví v nejbližším vydání časopisu Wirtschafts Woche. Ten se v článku opírá o nejmenované zdroje, které tvrdí, že Hartz podá rezignaci.

Odstoupení je ale téměř jisté u předsedy závodní rady Klause Volkerta. Ten je ve funkci od roku 1990 a o záměru odstoupit již podle zástupců rady informoval zaměstnance.

"Je to dlouho plánovaný krok," potvrdil člen závodní rady Rolf Behrens, který působí v továrně Volkswagenu v Emdenu. Přesné datum Volkertova odchodu ale zatím nebylo oznámeno. Volkerta ve funkci nahradí místopředseda rady Bernd Osterloch.

Volkert v 90. letech spolupracoval s Hartzem na zavedení čtyřdenního pracovního týdne, čímž chtěl bojovat proti masivnímu propouštění.

Podle německého pracovního zákona mají závodní rady značné pravomoci a mluví do mnoha záležitostí ve firmě. Mají vliv jednak na přijímání nových zaměstnanců, tak na propouštění, vyslovují se však rovněž k takovým věcem, jako například kde má na pracovišti stát konkrétní stroj nebo zařízení. Vyjadřují se i k výši platů.

Volkswagen podal v minulých dnech trestní oznámení na bývalého personálního ředitele a člena představenstva společnosti Škoda Auto Helmutha Schustera, který je podezřelý z korupce. Podle posledního vydání týdeníku Focus se údajně Schuster, který se s firmou rozloučil minulý týden, nechával uplácet od některých výhradních prodejců na jednotlivých zahraničních trzích.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK