Trh: Růst akcií na pražské burze ve druhém pololetí zpomalí

30.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 30. června (ČTK) - Akciový trh pražské burzy podle mínění obchodníků do konce roku neudrží tempo z prvního pololetí, kdy si připsal zhodnocení o více než 17 procent. Nic převratného by investoři neměli očekávat zejména v letních měsících, kdy aktivita obvykle výrazně slábne. Sdělili to makléři.

"Tuzemský akciový trh, až na výjimky, bude podle mého názoru nyní stagnovat okolo současné úrovně. Odhaduji, že index PX 50 uzavře letošní rok blízko hladiny 1250 bodů," míní Radek Létal z firmy A&CE Global Finance. Dnešní hodnota PX 50 byla 1210,1 bodu. "Po překonání prázdninové letargie, která zdá se už nastala, očekávám pozvolný růst PX 50, který by si mohl ještě připsat mezi pěti až deseti procenty," připojil se Vladimír Bukovan z Capital Partners.

Trh budou ovlivňovat především údaje o průběžném hospodaření, které napoví, jak se firmám daří udržovat ziskovost. Důležitý samozřejmě bude rozsah zájmu zahraničních investorů, jmenoval Dušan Jalový z HVB Bank.

Ve výběru vhodné investiční příležitosti pro zbylou část roku se experti neshodovali. Miroslav Gajdoš z firmy Böhm & partner sázel na petrochemický Unipetrol, u něhož věřil, že zůstane na burze a nový majitel PKN Orlen nebude usilovat o zrušení veřejné obchodovatelnosti.

Bukovan očekával slušné zhodnocení od ČEZ a Zentivy. "ČEZ může těžit ze zvyšování cen i spotřeby energie a Zentiva je ve svém oboru přední společností v Čechách a na Slovensku a daří se jí dále expandovat v Polsku a Rusku," poukazoval. Jalový zase viděl jako zajímavé akcie Komerční banky, která velmi slušně hospodaří a jako jediná z blue chips letos ztrácí.

Letošní pololetní výkon burzy byl srovnatelný s posledními roky. Loni PX 50 v prvních šesti měsících získal 20,3 procenta, předloni pak 16,1 procenta. Naposledy index v první půlce roku ztrácel v roce 2001.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK