Američané zvýšili základní úrok na 3,25 procenta

30.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


WASHINGTON 30. června (ČTK) - Federální rezervní systém Spojených států (Fed) podle očekávání většiny analytiků zvýšil základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na 3,25 procenta. Fed, který v USA plní roli centrální banky, považuje měnovou politiku nadále za podpůrnou, čímž naznačil, že uvažuje o dalším zvýšení sazeb i na další schůzce. Inflace podle Fedu zatím není vážný problém.

Zvýšení sazeb znamená velkou vzpruhu pro dolar, který se již zbavil pověsti neoblíbené měny a letos se jeho kurz zvolna zvyšuje. Dolar je úročen lépe než euro, protože v eurozóně je základní úrok pouze na dvou procentech. Atraktivita dolaru je mnohem vyšší i ve srovnání s českou korunou, neboť Česká národní banka nedávno snížila základní úrok na historicky nejnižší úroveň 1,75 procenta.

Fed ve sdělení poukázal na vysoký růst produktivity práce, který podle něj povede k dalšímu silnému růstu ekonomiky. Růstu hospodářství přitom nijak nevadí ani vysoké ceny ropy, které se v současné době pohybují kolem historicky nejvyšších hodnot. Fed vidí také zlepšení na trhu práce, i když poslední zprávy ukázaly na mírné ochlazení.

Fed připustil, že by se inflace mohla začít zvyšovat, avšak v dlouhodobém horizontu ji za problém nepovažuje. "Tlak na růst inflace je nadále patrný, ale dlouhodobá inflační očekávání jsou pod kontrolou," píše se ve sdělení centrální banky. Rizika ohrožení stability růstu a cenové hladiny jsou podle Fedu vcelku vyrovnaná.

Fed v doprovodném sdělení zachoval také větu, že podpůrnou měnovou politiku lze odstraňovat pozvolným tempem, což si trh již dlouho vysvětluje tak, že sazby se budou dál zvyšovat dosavadním tempem 25 bazických bodů. Banka je ale připravena zasáhnout vždy, když vývoj nabere nečekaný směr.

Federální výbor pro operace na otevřeném trhu (FOMC), který o sazbách v rámci Fedu rozhoduje, zvýšil i méně významnou diskontní sazbu. Ta je teď na 4,25 procenta. Fed začal sazby zvyšovat loni v létě, kdy byl základní úrok na téměř půlstoletém minimu jednoho procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK