Americké akcie ve čtvrtek klesly kvůli očekávání vyšších úroků

01.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 1. července (ČTK) - Akcie předních amerických korporací ve čtvrtek oslabily. Americká centrální banka sice zvýšila základní úrokovou míru v souladu s očekáváním o čtvrt procentního bodu na 3,25 procenta, investory ale rozladilo, že Fed naznačil další zvyšování sazeb.

Dow Jonesův index zahrnující třicítku nejsilnějších titulů burzy klesl o 99,51 bodu na 10.274,97 bodu, tedy o 0,96 procenta. Index technologického trhu Nasdaq ztratil 11,93 bodu, tedy 0,58 procenta, a uzavřel den na 2056,96 bodu.

Výbor Fedu pro operace na volném trhu hlasoval pro zvýšení sazby jednomyslně a základní úrok je nyní ve Spojených státech nejvyšší od září 2001. Deváté zvýšení sazeb za sebou se čekalo, investoři ale předpokládali, že Fed naznačí, že zvyšování úroků skončilo.

"Trh hledal jakýkoli náznak, že je tento proces u konce, ale tato zpráva vůbec nenaznačuje, že se tak stalo," uvedl hlavní analytik pro akciový trh ze společnosti State Street Global Markets. "Pro akciové trhy je to mírně negativní," shrnul.

Za celé druhé čtvrtletí klesl Dow Jonesův index o 2,2 procenta a Nasdaq posílil o 2,9 procenta. Za samotný červen oba indexy klesly.

Dolar vůči euru mírně oslabil, protože po očekávaném zvýšení amerických sazeb na trhu převládly technické faktory. Kurz eura se po zprávě Fedu mírně oživil, což někteří přičítali úpravě akciových portfolií investorů před prodlouženým víkendem. V pondělí se ve Spojených státech obchodovat nebude kvůli svátku Dne nezávislosti.

Euro za celý den posílilo o 0,2 procenta na 1,2102 dolaru, po zveřejnění zprávy centrální banky se ale jeho kurz na chvíli snížil až na 1,2077 USD. Vůči jenu dolar stoupl o 0,4 procenta na 110,87 JPY a denní maximum bylo 110,98 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK