Americký Senát schválil obchodní dohodu USA a Střední Ameriky

01.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


WASHINGTON 1. července (ČTK) - Senát amerického Kongresu v noci schválil dohodu o volném obchodu mezi USA a Střední Amerikou (CAFTA). Kontroverzní obchodní pakt bude nyní projednávat Sněmovna reprezentantů, kde se o ni očekávají tvrdé boje.

Senát hlasoval pro dohodu v poměru 54 ku 45 hlasům. Výsledek je vítězstvím administrativy prezidenta George Bushe. Ta dokončila jednání o dohodě nedlouho před loňskými prezidentskými volbami navzdory ostrému odporu z řady stran.

"Oceňuji oboustrannou podporu, které se dostalo dohodě CAFTA v Senátu Spojených států. Je to dobré pro americké zaměstnance, dobré pro naše farmáře a dobré pro malé podnikatele," uvedl Bush v prohlášení Bílého domu.

Pro pakt hlasovalo 43 republikánů, deset demokratů a jeden nezávislý. Dvanáct republikánů, vesměs ze států produkujících cukr nebo textil, hlasovalo proti.

CAFTA má zrušit cla na americké exporty do Kostariky, Salvadoru, Guatemaly, Hondurasu, Nikaraguy a Dominikánské republiky. Zemím regionu oplátkou rozšiřuje bezcelní přístup na americký trh.

Proti paktu CAFTA se v odporu spojili američtí producenti cukru, odboráři a část textilního průmyslu. Producenti se bojí přílivu levného zboží, zatímco odbory poukazují na nerovné pracovní podmínky v chudých zemích Střední Ameriky.

Administrativa zdůrazňuje, že CAFTA výrazně zvýší export do Střední Ameriky a podpoří demokracie v regionu. Vláda také poukazuje na to, že klauzule týkající se pracovních podmínek jsou v dohodě lepší než v předešlých obchodních paktech. Odvolává se přitom na studii Mezinárodní organizace práce, podle níž je pracovní zákonodárství v šesti zemích regionu v souladu se základními mezinárodními standardy.

Dohodu podporují američtí podnikatelé a většina zemědělských skupin. Federace amerických farmářů odhaduje, že CAFTA zvýší zemědělský export z USA do regionu o 1,5 miliardy dolarů ročně. Značné přírůstky čeká rovněž Národní sdružení průmyslových výrobců.

Nyní se schyluje k závěrečné bitvě ve Sněmovně reprezentantů, kde bude hlasování zřejmě velmi těsné. Již ve čtvrtek dohodu schválil klíčový výbor pro státní finance. Celá sněmovna bude projednávat dohodu tento měsíc po oslavách svátku 4. července.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK