Sněmovna schválila záruky za úvěr 1,4 mld. Kč pro České dráhy

01.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 1. července (ČTK) - České dráhy budou moci nakoupit nové železniční vozy a lokomotivy celkem za 1,4 miliardy korun. Sněmovna dnes schválila vládní návrh zákona, který poskytuje státní záruky za tento úvěr, jenž si ČD vezmou od evropského sdružení železnic Eurofima. Předlohu musí ještě projednat Senát a podepsat prezident republiky.

Peníze mohou dráhy jako člen Eurofimy získávat každoročně, a to podle výše podílu v organizaci. Letos by měly dráhy podle mluvčího Petra Šťáhlavského dát peníze na uhrazení části z 26 objednaných vozů 1. a 2. třídy pro osobní dopravu. První peníze by podnik z úvěru zaplatil také za dodávku 20 lokomotiv. Z úvěru by mělo pokračovat i financování nákupu příměstských jednotek.

Peníze jsou určeny na proplácení vozů, které se vyrábějí v ČR, připomněl mluvčí ČD. Půjčky od Eurofimy podle něho zachránily řadu pracovních míst například na Ostravsku či Šumpersku, tedy v regionech s vysokou nezaměstnaností.

Eurofima poskytla drahám první úvěr 15 milionů eur předloni. Z něho podnik zaplatil zálohy na vagony první a druhé třídy společnosti Siemens a na dvě soupravy příměstských vlaků od ČKD Vagónka ve Vítkovicích. Loni podnik čerpal 45 milionů eur.

Dráhy vlastní asi 36.000 nákladních vagonů. Kromě toho provozují asi 930 elektrických a 1300 motorových lokomotiv. Osobních vozů mají přes 4500. Po české železnici jezdí také 95 elektrických souprav ČD a dalších asi 790 motorových vozů. Průměrné stáří vozového parku Českých drah je 25 let.

Zákon by měl nabýt účinnosti dnem vyhlášení.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK