Koruna posílila o deset haléřů na 30 Kč/EUR a 24,90 Kč/USD

01.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 1. července (ČTK) - Česká měna od rána posílila o deset haléřů na 30 korun za euro. Důvodem je posilování všech středoevropských měn, řekl ekonom Komerční banky Jan Vejmělek. Vůči dolaru koruna zahájila na 25,01 Kč/USD, což byla nejslabší hodnota od konce loňského října. Poté však posílila na 24,90 Kč/USD.

Koruna by se měla i po zbytek dne obchodovat v klidném tempu. Prázdninovou náladu navíc příští týden umocní pondělní svátek v USA a následující české svátky v úterý a ve středu. Koruna by se tak měla pohybovat kolem hladiny 30 Kč/EUR.

Impulsem by pro českou měnu mohly být čtvrteční výsledky zahraničního obchodu. Vejmělek očekává přebytek kolem pěti miliard korun. To by znamenalo potvrzení skvělých výsledků zahraničního obchodu poslední doby a korunu by to mohlo posunout na silnější úrovně.

Americkému dolaru pomohla kromě čtvrtečního zvýšení úrokových sazeb o čtvrt bodu na 3,25 procenta i stále stejná rétorika tamního šéfa centrální banky FED Alana Greenspana. Ten potvrdil další zvyšování sazeb, na což dolar reagoval posílením až ke klíčové úrovni 1,2 USD/EUR.

Ekonomka Next Finance Markéta Šichtařová přesto odhaduje, že do jednoho měsíce oslabí až k hladině 1,24 až 1,25 USD/EUR. "Investoři opět začnou věnovat pozornost schodku zahraničního obchodu USA a nízkému přílivu kapitálu do USA," řekla.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK