Zákon má malým akcionářům zajistit, že při výkupu dostanou peníze

01.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 1. července (ČTK) - Drobní akcionáři firem zřejmě brzy dostanou větší právní ochranu. Zákon je sice nebude chránit před případným vyvlastněním ze strany více než 90procentního vlastníka firmy, zaručí jim ale, že dostanou peníze. Cena, za níž se budou akcie prodávat, bude totiž podléhat souhlasu Komise pro cenné papíry. Většinový vlastník bude muset také prokázat, že má na výkup peníze. Předloha by měla nabýt účinnosti dnem vyhlášení.

Změny upravuje novela obchodního zákoníku, kterou prosadil poslanec ODS Vladimír Doležal. "Ta cena, za kterou budou ti majoritní akcionáři vykupovat ty minoritní, bude podléhat schválení Komisí pro cenné papíry," řekl zpravodaj předlohy a ekonomický expert ODS Martin Kocourek. Další změnou je to, že výkup bude muset být proveden v penězích a majoritní vlastník bude muset před výkupem prokázat, že peníze složil v bance. "Banka je po usnesení valné hromady vyplatí," řekl Kocourek.

Platné ustanovení obchodního zákoníku umožňuje, aby vlastník alespoň 90 procent základního kapitálu firmy mohl vyvlastnit menšinové spolumajitele. Proti ustanovení o vyvlastnění se bouří malí akcionáři. Již dříve sepsali petici, ve které apelovali na prezidenta, aby zákon zastavil. Klaus ale předlohu v polovině května podepsal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK