ČEZ uzavřel dlouhodobou dohodu s MUS o dodávkách uhlí

01.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 1. července (ČTK) - Energetická společnost ČEZ podepsala dlouhodobou smlouvu s Mosteckou uhelnou společností na dodávky hnědého uhlí. Smlouva může platit až 50 let, záležet bude na případném přehodnocení územních těžebních limitů. Cílem dohody je zabezpečit dodávky minimálně pro jeden nový elektrárenský blok v Počeradech a pro komplexní obnovu tří bloků ve stejné lokalitě, společnost ČEZ to dnes uvedla v tiskové zprávě.

"Zároveň byly zpřesněny podmínky dodávek pro stávající zdroje na období 2006 až 2012," uvedl mluvčí firmy Ladislav Kříž bez dalších podrobností.

Před více než měsícem ČEZ rovněž podepsal dodatek ke smlouvě se svým největším dodavatelem hnědého uhlí, společností Severočeské doly. Dodatek nově upravil kvalitu dodávek paliva a prodloužil platnost smlouvy do roku 2052. ČEZ a Severočeské doly tímto dodatkem nezměnily dříve dohodnuté objemy uhlí. Jejich dodávky však rozložily v čase tak, aby pokryly budoucí potřeby obnovené elektrárny v Tušimicích a Prunéřově a nový blok v lokalitě Ledvice.

Většina současných hnědouhelných elektráren ČEZ pochází z konce 60. a počátku 70. let minulého století. Před deseti lety byly odsířeny a modernizací firma prodloužila jejich životnost až o 15 let. Jejich obnova či výstavba nových bloků závisí na zajištěných dodávkách uhlí. "V případě zcela nové elektrárny potřebujeme uhlí ještě na 40 let od okamžiku jejího spuštění. Při zásadní modernizaci s instalací nových technologií počítáme s dobou provozu 25 let," uvedl člen představenstva firmy Jiří Borovec.

Loni firma vyrobila 61,6 terawatthodiny elektřiny, téměř tři čtvrtiny tuzemské produkce. Zhruba 55 procent elektrické energie firma vyrobila v uhelných elektrárnách. "Nyní mají naše uhelné elektrárny kapacitu přes 6000 megawatt, připravované projekty jsou o velikosti zhruba poloviční. Během zhruba dvaceti let tak postupně poklesne objem elektřiny vyráběné v uhelných elektrárnách na polovinu," doplnil Borovec.

ČEZ, který je nejvýznamnějším výrobcem elektřiny v České republice, provozuje 13 hnědouhelných, jednu černouhelnou, dvě jaderné a desítky vodních elektráren. Firma vlastní také jednu sluneční a dvě větrné elektrárny. Čistý zisk podniku loni klesl na 12,4 miliardy korun, což bylo proti předloňským rekordním 13,9 miliardy o 11 procent méně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK