MF: Rozpočet v pololetí překvapivě v přebytku 3,7 miliardy Kč

01.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 1. července (ČTK) - Státní rozpočet skončil za první pololetí překvapivě v přebytku 3,7 miliardy korun. Ještě na konci května přitom byl ve schodku 27 miliard korun. Důvodem jsou rychle rostoucí příjmy státu a nižší výdaje, uvedlo ministerstvo financí. Naposledy hospodařila česká vláda v pololetí s přebytkem v roce 1998.

Proti stejnému období loňského roku je letos hospodaření státu o 53,5 miliardy lepší. Loni rozpočet skončil s deficitem 93,5 miliardy korun, na letošní rok schválila poslanecká sněmovna deficit 83,6 miliardy Kč.

Vláda za polovinu roku vynaložila na sociální dávky téměř 170 miliard korun. To je asi o 20 miliard více, než stát dosud vybral na pojistném na sociální zabezpečení. Sociální dávky se začínají vymykat vládnímu plánu, který za celý rok počítá s deficitem jen 10,5 miliardy Kč.

Důchodový účet se propadl do schodku 5,3 miliardy korun, zatímco na konci května byl ještě vyrovnaný. Stát na důchodovém pojistném vybral 123,4 miliardy Kč a mezi penzisty rozdělil 128,7 miliardy Kč. Za celý rok stát očekává přebytek 15 miliard korun.

Celkové výdaje státu zatím činí 422,5 miliardy Kč a jsou proti plánu téměř o 22 miliard nižší. Naopak příjmy se vyšplhaly na 426,3 miliardy korun, což je téměř o 24 miliard více, než vláda očekávala.

Na daních a sociálním pojistném do rozpočtu přiteklo 374,5 miliardy korun. Státu v červnu pomohlo zejména placení daní z příjmu firem, na kterém získal přes 53 miliard Kč. Daří se vybírat také spotřební daně, naopak výběr DPH je meziročně stále ovlivněný loňskými výraznými změnami před vstupem do EU.

Z kapitálových výnosů zatím stát získal jen 2,2 miliardy korun, což je o 0,4 miliardy Kč méně než loni. Důvodem prý je pokračující přeliv úspor do stavebního spoření, penzijního připojištění nebo životního pojištění, u kterých nejsou výnosy zdaněny.

Stát letos odvedl přes 13 miliard korun do rozpočtu Evropské unie. Územním rozpočtům vláda poslala 56 miliard korun a dalších 20 miliard mířilo do fondů sociálního a zdravotního pojištění. Téměř 15 miliard korun letos stálo placení úroků státních dluhů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK