Janota: Schodek rozpočtu asi bude nejméně o deset mld. Kč nižší

01.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 1. července (ČTK) - Schodek státního rozpočtu letos nedosáhne plánovaných 83,6 miliardy Kč, ale mohl by být nejméně o deset miliard korun nižší. Na tiskové konferenci to dnes řekl první náměstek ministra financí Eduard Janota. Důvodem jsou nad očekávání vysoké příjmy státu z daní.

Za první pololetí skončilo hospodaření státu překvapivě přebytkem 3,76 miliardy Kč, což byl nejlepší výsledek od roku 1995. Ještě na konci května přitom dosahoval schodek hospodaření 27 miliard korun.

Jedním z důvodů dobrého výsledku bylo i převedení prostředků, které ministři ušetřili v loňském roce. Bez nich by skončilo hospodaření státu s několikamiliardovým schodkem. Podle ministra financí Bohuslava Sobotky zatím ministři utratili 12 z necelých 19 miliard úspor.

"Hospodaření státu se vyvíjí velmi pozitivně," řekl Sobotka. Státu se podle něj daří vybírat především spotřební daně, se kterými byly kvůli daňovým únikům ještě před dvěma lety velké problémy. Lepší se také příjmy z daně z přidané hodnoty, které byly v prvním čtvrtletí kriticky nízké.

Rekordně nízké úrokové sazby zase snižují objem peněz, které stát musí vynaložit na splátky úroků ze svého dluhu.

Podle Janoty je druhé pololetí z hlediska daňových příjmů vždy příznivější. Konečný schodek bude podle něj záviset na objemu peněz, které stát lidem a firmám vrátí z daně z příjmu.

Sobotka dnes zároveň oznámil, že 13. července předloží vládě první návrh státního rozpočtu na příští rok. Schodek ani plánované příjmy a výdaje však neprozradil. "Nepředložím rozpočet, který by neodpovídal konvergenčnímu programu," řekl. Již dříve uvedl, že navrhovaný deficit bude nižší než v letošním roce. V konvergenčním programu se vláda zavázala Evropské unii ke snižování schodku veřejných financí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK