Drábek: Ministerstva vytvoří metodiku kontrol u podnikatelů

01.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 1. července (ČTK) - Ministerstva zajistí vytvoření metodik kontrol živnostenských úřadů, sociální správy a úřadů práce u podnikatelů. ČTK to dnes řekl prezident Hospodářské komory Jaromír Drábek po jednání s ministry průmyslu a obchodu Milanem Urbanem a práce a sociálních věcí Zdeňkem Škromachem. Vytvoření a zveřejnění metodik kontrol patří v poslední době mezi největší požadavky podnikatelů na státní správu.

"Věřím, že tímto krokem dojde k efektivnějšímu provádění kontrol ve firmách, úřady se budou zaměřovat na podstatné záležitosti a nebudou podnikatele šikanovat kvůli maličkostem," uvedl Drábek.

Se Škromachem se Drábek shodl na tom, že by se kontroly uskutečňované úřady práce měly dít přímo ve firmách a nikoli na úřadech práce, jako je tomu nyní. Nynější systém nutí podle Drábka firmu maximálně k tomu, aby měla v pořádku papíry. Úředník tak prý neporovnává skutečný stav s tím, co mu podnikatel předloží na papíře, který snese vše.

"Znevýhodněni jsou tím poctiví podnikatelé, kteří vše dodržují. Oproti těm, jež podvádí, jsou v konkurenční nevýhodě," podotkl Drábek. Z iniciativy ministra práce by měly být takové metodiky vytvořeny i pro nově vznikající posty inspektorů bezpečnosti práce.

S ministrem Urbanem se Drábek dohodl na tom, že odbor živnostenského podnikání připraví metodiku kontrol podnikatelů ze strany živnostenských úřadů. Komora požaduje vytvoření metodik také pro finanční úřady, s ministrem financí Bohuslavem Sobotkou o tom bude její prezident teprve jednat.

Finanční úřady mají na malé a střední podniky v jednotlivých krajích odlišné požadavky, což jim často komplikuje život, upozornil před několika dny generální ředitel Asociace malých a středních podniků Jaroslav Vlček. Drobné podniky tak podle něj raději umísťují svá sídla do Prahy.

Výběr daňových subjektů ke kontrole provádějí finanční úřady hlavně na základě hodnocení rizik, k čemuž slouží stejně jako prakticky ve všech státech EU počítačová podpora, reagoval mluvčí ministerstva financí Radek Němeček. Mezi další aspekty výběru subjektů ke kontrole podle něj patří znalost místních poměrů správce daně, periodicita kontrol, podněty ze strany veřejnosti i dalších orgánů a celostátní, tématicky zaměřené kontrolní akce.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK