Koruna mírně posílila na 29,93 Kč/EUR

01.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 1. července (ČTK) - Koruna dnes za klidného obchodování mírně posílila na 29,93 Kč/EUR. K dolaru oslabila na 24,99 Kč/USD a během dne prorazila i hranici 25 korun, což je nejslabší hodnota od konce října. Vyplývá to z údajů internetového serveru společnosti Patria. Překvapivý přebytek státního rozpočtu v pololetí se na devizovém trhu neprojevil.

Podle Markéty Šichtařové ze společnosti Next Finance byla česká měna paralyzována kombinací blížícího se víkendu a dvoudenního státního svátku. Obchodní aktivita tak byla téměř nulová. "Příští týden bude opět obchodní aktivita extrémně nízká a kurz se v nejbližších dnech zřejmě příliš nevzdálí od úrovně 30,00 Kč/EUR," dodala.

Impulzem by pro českou měnu mohly být čtvrteční výsledky zahraničního obchodu. Jan Vejmělek z Komerční banky očekává přebytek kolem pěti miliard korun. To by znamenalo potvrzení skvělých výsledků zahraničního obchodu poslední doby a korunu by to mohlo posunout na silnější úrovně.

Státní rozpočet skončil za první pololetí překvapivě s přebytkem 3,7 miliardy korun. Ještě na konci května měl přitom schodek 27 miliard korun. Důvodem jsou rychle rostoucí příjmy státu a nižší výdaje, uvedlo dnes ministerstvo financí. Naposledy hospodařila česká vláda v pololetí s přebytkem v roce 1998.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK