Microsoft urovnal spor s IBM a zaplatí firmě 850 milionů dolarů

01.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 1. července (ČTK) - Americká softwarová společnost Microsoft urovnala spor, který dlouhá léta vedla s výrobcem počítačů International Business Machines (IBM). Ten se domáhal náhrady za škody, které mu Microsoft způsobil svou cenovou politikou. Microsoft nyní IBM zaplatí zhruba 850 milionů dolarů (více než 21 miliard Kč).

Částka zaplacená v rámci urovnání sporu převyšuje pokutu, kterou firmě loni vyměřila Evropská komise za zneužívání monopolního postavení na trhu operačních systémů. Microsoft tehdy musel zaplatit 497 milionů eur (asi 15 miliard Kč).

V rámci dohody se Microsoft zavázal, že zaplatí 775 milionů dolarů v hotovosti a dalších 75 milionů dolarů ve formě kreditu na vybavení počítačů IBM svým softwarem.

Pro Microsoft ale zatím případ není zcela uzavřen. IBM totiž stále tvrdí, že Microsoft mu kvůli dominantnímu postavení na trhu způsobil škody ve výrobě hardwaru a softwaru pro servery. Firma IBM nicméně slíbila, že se po dobu dvou let nebude domáhat nároků na finanční vypořádání této části sporu.

Spor se táhne od 90. let. Společnost IBM v rámci vyrovnání mimo jiné slibuje, že ohledně serverů se nebude domáhat náhrady škod, které jí vznikly před 30. červnem 2002. Spor je součástí žaloby, kterou na Microsoft podala americká vláda a soud tehdy právě IBM označil za případ poškozené firmy v důsledku politiky Microsoftu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK