Slovenské ministerstvo dopravy chce zavést mýtné od července 2006

01.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BRATISLAVA 1. července (zpravodaj ČTK) - Slovenské ministerstvo dopravy předpokládá, že zahájí zkušební provoz elektronického mýtného na dálnicích a silnicích pro nákladní vozidla s hmotností nad 3,5 tuny od července 2006. Vyplývá to z koncepce zavedení systému elektronického výběru mýta, které ministerstvo předložilo do připomínkového řízení.

S vyhlášením tendru pro systém mýtného úřad počítá ještě tento měsíc, do listopadu chce mít uzavřenou smlouvu. V prosinci by se mělo začít s výstavbou zařízení. Mýtné se má v příštím roce vybírat na 473 kilometrech dálnic a 33 kilometrech silnic první třídy. V roce 2007 by se mělo mýtné rozšířit na více než 1000 kilometrů.

Ministerstvo předpokládá, že bude vybírat mezi systémem obousměrného mobilního radiokomunikačního systému s krátkým dosahem (DSRC), spojení družicového systému s mobilním systémem (GPS/GSM) nebo jejich kombinaci.

České ministerstvo dopravy vyhlásilo soutěž soutěž na dodavatele systému elektronického mýtného ve čtvrtek. Mýtné by se v ČR mělo začít vybírat od nákladních vozidel v roce 2007 nejdříve na 970 kilometrech dálnic a rychlostních komunikací.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK