Profit: Plyn letos podle šéfa RWE Transgas podraží až o čtvrtinu

01.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 1. července (ČTK) - Růst cen zemního plynu červencovým zdražením nekončí. U většiny zákazníků včetně domácností, kterým určuje maximální cenu Energetický regulační úřad (ERÚ), by měl plyn už od října podražit minimálně o čtvrtinu. Důvodem je růst cen plynu na světových trzích. Týdeníku Profit to řekl Ulrich Jobs, předseda představenstva firmy RWE Transgas, která je dominantním tuzemským dovozcem a prodejcem zemního plynu.

Jobs vychází z pravidel, podle kterých regulátor ceny stanovuje. ERÚ do nich promítá vývoj nákupních cen plynu za uplynulé období. "Netroufám si říci, kdy Energetický regulační úřad uplatní výše uvedenou, věcnou logiku. Jenže se obávám, že se vzhledem k vývoji na mezinárodních trzích takto výraznému zdražení nevyhneme," řekl Jobs. Pokud ERÚ od 1. října zvýší ceny jen o 15 až 20 procent, bude podle něj následovat další zdražení.

Svou prognózu zdůvodňuje růstem cen plynu na světových trzích. "Každý, kdo trochu sleduje denní tisk, vidí, jak roste cena ropy. A nákupní cena plynu je, i když s určitým zpožděním, silně závislá na vývoji u ropy. Takže se stačí podívat na křivku jejího růstu za poslední období a je jasné, že ty dopady budou obrovské," tvrdí.

Podle posledních údajů Českého statistického úřadu vzrostla v květnu cena zemního plynu meziročně téměř o 50 procent.

RWE Transgas již promítá cenový vývoj do cen pro oprávněné zákazníky. Jde o 35 největších odběratelů plynu, hlavně tepláren, kterým ceny neurčuje regulátor, ale které mají individuální smlouvy. Firma plyn odebírá přibližně ze tří čtvrtin od ruské společnosti Gazexport a zbytek u norských producentů.

Loni utržil RWE Transgas téměř 58 miliard korun a vydělal 7,6 miliardy čistého.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK