Cena ropy prudce vzrostla, topný olej je na novém rekordu

01.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 1. července (ČTK) - Ceny ropy na světových trzích zastavily třídenní prudký pokles a otočily směr vývoje. Růst postupně nabral na intenzitě a barel americké lehké ropy West Texas Intermediate zdražil o více než dva dolary na 58,75 USD. Na novou rekordní úroveň těsně pod 1,74 USD za galon vystoupila cena topného oleje.

Za silným růstem ceny stojí opět aktivity spekulantů. Ti v minulých dnech sázeli na pokles ceny, ale jakmile přestala klesat, rozhodli se sázky zrušit. To však vyžaduje nákup ropy na trhu, což cenu komodity výrazně zvyšuje. Severomořská ropa Brent v Londýně zdražila o 3,5 procenta na 57,54 USD za barel.

Cena topného oleje se nejprve zvýšila na 1,69 USD za galon (asi 3,79 litru) a vyrovnala tak rekord ze začátku dubna. Později se ale skokově zvýšila těsně pod 1,74 USD, kde prozatím nebyla. V závěru se ustálila na 1,71 USD. S kontrakty na topný olej se na komoditní burze v New Yorku obchoduje od listopadu 1978.

Někteří analytici tvrdí, že růst ceny topného oleje může být odrazem růstu aktivity ve zpracovatelském sektoru USA. Ten byl v červnu vyšší než se čekalo. "Růst může být způsoben obavami o zásobování naftou, kterou používá řada závodů," řekl k růstu ceny topného oleje ekonom banky Wachovia Jason Schenker.

Aktivita ve zpracovatelském sektoru Spojených států v červnu prudce vzrostla, převážně díky novým zakázkám. Index Institutu řízení dodávek, který tyto trendy sleduje, v červnu vzrostl na 53,8 z květnových 51,4 bodu. Analytici v průměru čekali vzestup na 51,5 bodu.

Cena ropy se začala snižovat na začátku tohoto týdne a zhruba za tři dny ztratila kolem osmi procent hodnoty. Za poklesem ceny stál především růst zásob ropy v amerických skladech, což nebývá pro toto roční období obvyklé. Obnovení růstu je výsledkem obav z vysoké poptávky a nedostatečné kapacity rafinerií.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK