Pojišťovny: Češi se při cestách do ciziny pojišťují více než loni

03.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 3. července (ČTK) - Češi se při cestách do zahraničí i přes loňský květnový vstup ČR do Evropské unie pojišťují více než v minulém roce. Vyplývá to z ankety ČTK mezi největšími domácími pojišťovnami. Pojištění prostřednictvím internetu stouplo podle pojišťoven proti minulému roku až několikanásobně. Pojišťovny se snaží klienty nalákat například cenovým zvýhodněním pojištění dětí.

Kooperativa zaznamenala v pojištění léčebných výloh za prvních pět měsíců roku zhruba pětiprocentní meziroční nárůst vybraného pojistného. "To svědčí o tom, že přes vstup do EU je o komerční pojištění tohoto typu stále velký zájem," řekl mluvčí pojišťovny Marek Vích.

Zájem o komerční cestovní pojištění neklesá, proti loňskému roku se předepsané pojistné zvýšilo do konce května o zhruba šest procent, uvedl mluvčí Allianz Milan Káňa. Prodej cestovního pojištění plně koresponduje s turistickou sezonou. Největší zájem je tak v prosinci až březnu a červnu až září.

Češi mají sice podle Káni od vstupu do EU nárok na bezplatnou nezbytnou zdravotní péči, což ale neznamená, že zdravotní péče bude poskytnuta automaticky a zcela bezplatně. "Zároveň v rámci této dohody není hrazen převoz zraněných zpět do Česka nebo pojištění odpovědnosti za škodu," dodal.

Zájem o cestovní pojištění rozhodně není po vstupu ČR do EU nižší, souhlasí mluvčí České pojišťovny Václav Bálek. "Možná je to dané i tím, že v době dovolených touží po všem možném, jenom ne po tom, aby si komplikovali život při nenadálých situacích," poznamenal.

Zájem rychle roste o sjednání pojištění přes internet. ČP zaznamenala o několik set procent větší zájem o uzavírání pojištění touto cestou. Kooperativa hlásí nárůst v pojištění sjednaném přes internet každoročně o desítky procent. Allianz tuto cestu sjednání pojištění zvýhodňuje. Běžně dává desetiprocentní slevu, mladým lidem do 26 let poskytuje od poloviny června poloviční slevu pojistného pro cesty po Evropě.

Pojišťovny připravily v cestovním pojištění letos řadu akcí. Klienti ČP se mohou vydat na dovolenou do mimoevropských států okolo Středozemního moře za stejnou cenu jako do evropských zemích. Děti a mládež do 18 let se mohou pojistit s dvacetiprocentní slevou na pojistném. Těm, kdo se rozhodnou strávit dovolenou s kamarády, nabízí ČP možnost desetiprocentní slevy pro skupiny deseti a více osob.

Kooperativa nabízí bezplatné pojištění dětem do 18 let, pokud cestují s oběma rodiči. Pojišťovna též dává klientům možnost uzavření pojištění ještě na den, kdy do ciziny odjíždějí. Allianz zase poskytuje neomezené limity pojistného plnění u pojištění léčebných výloh kdekoliv v zahraničí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK