ČD pořídí 12 lůžkových vozů za 800 milionů Kč od Siemense

03.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 3. července (ČTK) - České dráhy pořídí 12 nových lůžkových vozů od firmy Siemens. Prodejní cena vozů je 26,5 milionu eur (zhruba 800 milionů korun); financujícím partnerem celé transakce bude leasingová společnost ING Lease. Všech 12 vozů ČD převezmou v listopadu 2006, sdělily dráhy.

Jde o klimatizované vozy, které mohou jezdit rychlostí až 200 kilometrů v hodině. Kapacita jednoho je 36 lůžek, určeny budou pro provoz na mezinárodních vlacích, především do západní Evropy, například do Itálie, Švýcarska a Německa. ČD nyní provozují řádově šest desítek lůžkových vozů, nejstarší z nich jsou z počátku 70. let.

"S novými vozy chceme získat větší podíl na mezinárodní osobní dopravě a aktivně se zapojit do sítě komfortních nočních spojů EuroNight. Pro tyto spoje jsme dosud neměli vhodnou kolejovou techniku," uvedl generální ředitel ČD Josef Bazala. ČD se chtějí s novými lůžkovými vozy prosadit například na tratích z Prahy do Benátek, Curychu, Basileje, Kodaně a Kolína nad Rýnem. "Můžeme jednat také o přímém spojení do Bruselu," dodal.

České dráhy jsou největší dopravní společností působící v Česku. V nákladní dopravě patří s přepravou téměř 80 milionů tun zboží ročně k pěti největším železničním společnostem EU. Jejich osobními vlaky ročně cestuje téměř 180 milionu cestujících.

Siemens patří mezi největší globální elektrotechnické koncerny. Působí ve více než 190 zemích a zaměstnává 430.000 odborníků. Zastoupení společnosti Siemens AG v České republice bylo obnoveno v roce 1990. Nyní patří firma s více než 12.000 zaměstnanci mezi největší zaměstnavatele v ČR.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK