Tisk: VW šetří bývalého šéfa závodní rady kvůli úplatkům ve Škodě

03.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


FRANKFURT 3. července (ČTK) - Největší evropský výrobce automobilů Volkswagen vyšetřuje, zda je bývalý šéf závodní rady společnosti Klaus Volkert spojený s údajnou korupcí ve vedení české divize Škoda Auto. Oznámily to německé listy Focus a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

Volkswagen se ke zprávě odmítl vyjádřit. Zopakoval pouze, že najme auditorskou firmu KPMG, aby tvrzení o údajném úplatkářství v divizi Škoda Auto prošetřila, píše agentura Reuters.

Bývalý šéf závodní rady je firmou podle médií vyšetřován rovněž kvůli podezřelým platbám jedné brazilské ženě. "Vyšetřování podnikového auditora odhalilo, že Volkswagen tuto ženu velkoryse podporoval prostřednictvím kamuflovaného reklamního kontraktu," uvedl list Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

Volkert odstoupil z čela závodní rady ve čtvrtek. Za jeho odchodem stály podle některých informací nejasnosti související s úplatkářskou aférou kolem bývalého personálního ředitele Škody Auto Helmutha Schustera. Volkert ale tvrdí, že se ničeho špatného nedopustil.

Státní zastupitelství v německém Braunschweigu nyní zkoumá trestní oznámení společnosti Volkswagen na Schustera. Ten údajně požadoval úplatky od dodavatelských firem. Zastupitelství podle mluvčího vyšetřuje rovněž bývalého Schusterova spolupracovníka. Oba jsou podezřelí ze zpronevěry a podvodu.

Schuster měl Volkswagenu pomoci vstoupit na indický trh. Jeho kariéra však skončila minulý týden, kdy Škoda oznámila, že ji manažer opouští na vlastní žádost. Schuster byl v představenstvu Škody od roku 2001, ve Volkswagenu pracoval od roku 1991.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK