MfD: Poslanci zrušili prodej zboží pod výrobní cenou

04.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 4. července (ČTK) - Z pultů velkých obchodů už brzy může zmizet zboží jako je pivo nebo dvoulitrová limonáda za dvě koruny. Sněmovna v pátek schválila návrh poslance Ladislava Skopala (ČSSD), který zakazuje prodej zboží pod cenou, za níž je možné ho vyrobit. Informuje o tom pondělní Mladá fronta Dnes. "Cílem je, aby obchodní řetězce netlačily dodavatele do cen, které jsou likvidační," cituje deník poslance Skopala.

Svůj návrh, kterým se mění zákon o cenách, připojil k jinému, nesouvisejícímu zákonu. Obchodníci tvrdí, že nové opatření na ně nijak nedopadne. "Parametry jsou dány nepřesně, je to prakticky nevymahatelné," tvrdí mluvčí řetězce Tesco Vesselin Barliev.

Novelu zákona musí ještě schválit Senát, tam se však budou obchodníci snažit o změnu. Skopal však tvrdí, že je dohodnutý s vládou. Ta by měla vydat upřesňující vyhlášku, která určí, co se myslí podnákladovou cenou a jaké budou pokuty za porušení zákona.

Skopalův návrh navazuje na snahu ministrů víc dohlížet na obchodní řetězce. Prodej pod výrobními náklady byl i jedním z témat posledního setkání obchodníků s ministry, připomíná deník.

Prodejci nabízejí zboží s cenou nižší než výrobní nejen v nejrůznějších akcích, ale u vybraných výrobků i delší dobu. Chtějí hlavně přilákat zákazníka. Nižší cenu a marže na jednom zboží si vyberou na jiném dražším, uvedla MfD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK