LN: Velké firmy vyplácejí díky dobrému hospodaření 13. platy

04.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 4. července (ČTK) - Řada velkých tuzemských firem může díky svým dobrým hospodářským výsledkům vyplácet zaměstnancům v pololetí mimořádné odměny a třinácté platy. Firmám umožňuje zvyšování platů vývoj české ekonomiky, které se letos nebývale daří, píšou pondělní Lidové noviny. Za první čtvrtletí vzrostla o 4,4 procenta.

Třináctý plat dostanou například zaměstnanci Severočeských dolů, plat na dovolenou vyplatí svým lidem elektrárenská firma ČEZ. Víc peněz dostali i pracovníci mladoboleslavské Škody Auto. "V červnové výplatě dostávají zaměstnanci polovinu třináctého platu. Druhá polovina se jim vyplatí v prosinci," uvedl mluvčí automobilky Jaroslav Černý.

Naopak velké bankovní domy podle deníku zvláštní třinácté platy svým zaměstnancům nedávají. Týká se to například České spořitelny, Komerční banky (KB) nebo ČSOB. Jejich zaměstnanci si přesto během roku polepší. "Máme bonusy pro zaměstnance v závislosti na výkonu. Jsou vypláceny třikrát ročně," uvedla mluvčí KB Marie Petrovová.

Firmy mohou zvyšovat platy díky příznivému vývoji ekonomiky. "Pokud se daří české ekonomice, tak se daří i firmám, které tak mají možnost zvyšovat svým zaměstnancům platy," citují LN analytika KB Jana Vejmělka.

Zejména hutní firmy pak ovlivňuje navíc i vývoj ve světě. Silná poptávka, zejména v Číně, zlepšuje hospodaření tuzemských hutí. Díky tomu mohla například společnost Vítkovice Steel zvýšit odměny proti loňskému roku až o tisíc korun. Loni ve stejném roce vyplácela odměny v průměru 4000 korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK