Benzin za týden zdražil o devět haléřů

04.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 4. července (ČTK) - Ceny pohonných hmot pokračují v růstu. Nejprodávanější benzin Natural 95 zdražil za poslední týden o devět haléřů na průměrných 28,44 koruny za litr. Cena nafty stoupla o sedm haléřů na 28,24 koruny, vyplývá z aktuálních údajů společnosti Webfarm. V růstu cen pohonných hmot se odráží zejména zdražování ropy na světových trzích.

Nejdražší pohonné hmoty zůstávají v Praze, kde řidiči za litr benzinu dnes v průměru zaplatí 28,86 koruny. Litr nafty přijde o 25 haléřů levněji. Naopak nejlevněji je na severní Moravě, kde se litr benzinu prodává v průměru za 28,21 Kč a nafta za 28,07 Kč.

Nejvýrazněji zdražil benzin ve východních Čechách. Aktuální cena 28,33 koruny je proti minulému pondělí o 14 haléřů vyšší. Podobně stoupla cena benzinu na jižní Moravě, kde se nyní litr prodává za 28,39 koruny. Rovněž nafta se nejvíce zvýšila ve východních Čechách, a to o 15 haléřů na 28,15 koruny.

Podle údajů společnosti CCS, která ceny benzinu v tuzemsku také sleduje, kupovali motoristé benzin v pátek za průměrnou cenu 28,70 Kč. Litr nafty stál 28,46 Kč.

Analytici zdražování pohonných hmot kvůli zvyšování cen ropy na světových trzích očekávali. Více než 30 korun za litr benzinu v dohledné době ale nepředpokládají.

Ceny ropy stoupaly v minulých dnech na rekordní úrovně. Americká lehká ropa dosáhla poprvé v historii 60 dolarů za barel. Minulý týden ceny ropy především díky růstu zásob v amerických skladech klesaly, v závěru týdne se však směr opět otočil a barel americké lehké ropy zdražil na zhruba 58,80 USD. Obnovení růstu je výsledkem obav z vysoké poptávky a nedostatečné kapacity rafinerií.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK