GE Money Bank další bankou, která zruší poplatek za zrušení účtu

04.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 4. července (ČTK) - GE Money Bank je další bankou, která zruší poplatek za zrušení účtu. Informovala o tom mluvčí banky Eva Chaloupková. Čtvrtá největší banka v Česku zruší poplatek od 1. srpna; současně zlevní téměř o polovinu výběr z bankomatu a zdraží podání platebního příkazu na pobočce.

Klienti při výběru z bankomatu od srpna zaplatí pět korun místo současných devíti. Podání jednorázového platebního příkazu na pobočce banky zdraží o čtyři koruny na 20 korun.

"Odstraňování poplatků za rušení produktů a služeb je součástí naší dlouhodobé strategie," uvedla vedoucí oddělení depozit a transakcí Dana Tomášková. Zrušení poplatku však přichází krátce po kritice poplatkové politiky českých bank ze strany ministerstva financí a hrozbě žalob od Sdružení obrany spotřebitelů (SOS).

Poplatky za zrušení účtu nedávno zrušily HVB Bank a Česká spořitelna. Tyto poplatky již delší dobu nemají ani Komerční banka, Citibank, Živnobanka a Bawag. Naopak například ČSOB a Raiffeisenbank dosud zákazníky, kteří chtějí ukončit účet a třeba odejít k jiné bance, zpoplatňují.

Ministr financí Bohuslav Sobotka na počátku června přišel se seznamem opatření, kterými chce regulovat tuzemské banky a lépe chránit jejich klienty. Navrhl mimo jiné zrušit některé poplatky včetně toho za zrušení účtu, ulehčit klientům přechod k jiné bance a zprůhlednit nabídky finančních ústavů. Proti se postavila Česká národní banka a některé komerční banky. Konečné návrhy včetně možných změn zákonů budou hotové do konce září.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK