Na podíly v distributorech energie chce ČEZ vyčlenit půl miliardy

04.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 4. července (ČTK) - Na odkup menšinových podílů ve čtyřech distributorech elektrické energie plánuje společnost ČEZ vyčlenit zhruba půl miliardy korun. Firma to uvedla ve zprávě pro pražskou Burzu cenných papírů. Firma v distribučních podnicích nyní vlastní 98 až 99procentní podíly, po jejich odkupu požádá o vyřazení akcií distributorů z obchodování.

Firma chce zhruba půl miliardy vyčlenit na odkup zbylých podílů ve společnostech Severomoravská, Západočeská a Východočeská energetika a Středočeská energetická. V některých případech firmy svolaly mimořádné valné hromady na začátek srpna s hlavním bodem programu právě rozhodnutí o přechodu všech ostatních akcií společnosti na ČEZ.

Obdobný krok firma v budoucnu zřejmě učiní i u Severočeské energetiky. U té však ČEZ nyní vlastní zhruba 57 procent akcií a podle čtvrtečního vyjádření nyní jedná se skupinou RWE o odkoupení téměř 34procentního podílu.

ČEZ tak využívá novely zákona, která umožňuje podnikům s větším než 90procentním akciovým podílem skoupit cenné papíry ostatních akcionářů za cenu stanovenou znalcem. Obdobný krok ČEZ zřejmě učiní také u Škody Praha, kde firma vlastní zhruba 98procentní akciový podíl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK