Klaus podepsal zákon o mezinárodní spolupráci finančních úřadů

04.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 4. července (ČTK) - České finanční úřady dostaly novou zbraň v boji proti neplatičům daní. Spolu s berními úřady v dalších státech Evropské unie mohou u rizikových firem provádět souběžné kontroly ve všech státech, kde tyto společnosti působí. Novelu příslušných zákonů podepsal prezident republiky Václav Klaus, sdělil jeho mluvčí Petr Hájek.

Čeští berní úředníci se budou moci domluvit se svými kolegy v dalších členských zemích EU a ve stejnou dobu zkontrolovat nějakou společnost ve všech státech, kde má povinnost platit daně. Úřady by například kontrolovaly správnost nastavení převodních cen mezi společnostmi z nadnárodních skupin.

Finanční úřady možnost lépe spolupracovat se svými kolegy z EU vítají. "Svět se zmenšuje a u daní to platí také," řekl již dříve ředitel pražského finančního ředitelství Lubomír Janoušek.

Spolupráce mezi úředníky z různých zemí EU funguje již nyní a například u DPH je prý spolupráce dokonalá. Zahraniční úřady také pro ČR provádějí exekuce a na oplátku to samé dělají i české finanční úřady pro své kolegy z EU. Až praxe podle Janouška ukáže, nakolik se nové možnosti užší spolupráce plně využijí.

Mezinárodní pomoc by se měla vztahovat na přímé daně, tedy daně z příjmů, z nemovitostí, daně dědické a darovací a daně z pojistného podle předpisů EU. Naopak i nadále se nebude týkat spotřebních daní.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK