Japonské akcie v úterý mírně oslabily, dolar opět zpevnil

05.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


TOKIO 5. července (ČTK) - Japonské akcie dnes mírně oslabily, když investoři realizovali zisky z pětidenního vzestupu některých titulů. Na trh dolehla také nejistota ohledně domácí politiky před parlamentním hlasováním o privatizaci japonské pošty. Na devizovém trhu zpevnil dolar.

Hlavní index tokijské burzy Nikkei na konci obchodování klesl o 0,3 procenta na 11.616,70 bodu poté, co v předchozí seanci dosáhl nejvyšší závěrečné úrovně od 12. dubna. Širší index TOPIX oslabil o 0,23 procenta na 1183,41 bodu, napsala agentura Reuters.

Trh byl pod tlakem situace před dnešním schvalováním zákona o privatizaci poštovních služeb. Představitelé vládní strany se ještě pokoušeli přesvědčit odpůrce privatizace ve vlastních řadách. Premiér Džuničiró Koizumi uvedl, že odmítnutí zákona by bylo vyjádřením nedůvěry jeho vládě a mohlo by vyvolat předčasné volby.

Klesaly především akcie exportních společností, jako jsou automobilky Nissan a Honda nebo internetová společnost Softbank, u nichž investoři vybírali zisky z předchozího zpevňování. Naopak dnes rostly akcie maloobchodních společností, protože investory přitahovaly jejich silné zisky a očekávání vzestupu spotřebitelských výdajů po nedávných příznivých údajích o vývoji ekonomiky.

Na devizovém trhu vyšplhal dolar na nové 13měsíční maximum vůči euru. Pozornost trhu byla stále zaměřena na rostoucí úrokové zvýhodnění dolaru proti ostatním měnám. Podle analytiků bude dolar podporován, dokud nepřijdou signály, že by Fed mohl zastavit zvyšování úrokových sazeb.

V závěru obchodování euro vůči dolaru oslabilo na 1,1900 USD z předchozího závěru na 1,1925 USD. Předtím se v Londýně propadlo až na 1,1889 USD. K japonskému jenu dolar mírně zpevnil na 111,80 JPY z předchozích 111,59 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK